суббота, 16 декабря 2017 г.

"ÜKS PÄEV VIIKINGINA” – Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium ja Tarvastu gümnaasiumi ühis ajalooprojekt

Esimene detsember oli ajaloolise seikluste aeg! Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi ja Tarvastu gümnaasiumi noored võtsid „ Nopi Üles“ projekti raames suuna Saula külasse, Viikingite külla. Projekti nimi oli sama põnev kui projekt ise - „ Üks päev viikingina!“.
Kui kaks bussitäit noori – Ahtme gümnaasiumist 23 ja Tarvastu gümnaasiumist 17; vanuses 14-18 –lumisesse viikingite külla jõudis, tervitasid meid võimsad mehed, kel kõigil seljas marudad viikingite rüüd. Kui vahvalt langes lumi kindlusele, kui usin Ahtme gümnaasiumi ajalooõpetaja ning projektijuht Olga Mesilane õpilastele ajalootruid riideid jagas. Pärast sobivaks riietumist, pidas Mesilane interaktiivse loengu. Millal elasid viikingid? Millega nad täpselt tegelesid? Mis riideid nad kandsid ja milline ajastu oli viikingite aeg? Nii vene kui eesti noored said arutelus osaleda ning omi variante pakkuda.

Siis aga löödi sõjakella! Noored jagati omavahel võistkondadesse ning nad asusid võistlema neljas etapis. Esimeses peatuses pidid nad punktide peale kirvest heitma. Teises pidid nad vibu käsitlema nagu tõelised viikingid! Kolmandas peatuses pidid ühe noored linnust ja püha mõõka kaitsma ning teised seda vallutama. Neljandas peatuses said noored vibu lasta ja täpsusega punkte püüda! Linnus oli täis elavaid kilkeid, tüdrukud ja poisid muutusid marudaks, kui haarati kätte oda või kirves. Elevusest kriisati nii vene kui eesti keeles, kui linnuse hõivamine kas õnnestus või mitte. Plaksusid plastmass noad ja prõntsatas nool! Varsti käis sõjakell ning jälle vahetati peatuseid. Kõik seda vaatasid muidugi peatuste läbiviijad.


Suurest sõjamöllust väsinuna, oodati meie noori trahteris, kus viikingi neiud pakkusid meie sõdalastele maitsvat hautatavat suppi. Noored said omavahel harjutada nii vene kui eesti keelt ja arutada, milline peatus ning etapp neile kõige rohkem meeldis. Pärast sööki algasid meisterdamise töötoad. Nii poisid kui tüdrukud said meisterdada viikingi aegseid käevõrusid. Kõike juhendas õpetaja Olga Mesilane, kes entusiastlikult lastele ka ajastu truu miljöö maalis. Igaüks sai endale kauni ehte ning oskuse teha eluks ajaks kellelegi midagi huvitavat kingituseks.
Õhtu lõppes autasustamisega, kus vapramad-täpsemad võitlejad ning teised osalejad said endale auhinnad. Mõlemad koolid on tänulikud „Nopi Üles“ programmile, sest selle abil said: 50 nii eesti kui ka vene noort tõetruult ja mänguliselt selgeks Eesti ajaloo ühe etappi nimega Viikingite aeg 50 nii eesti kui vene noort mänguliselt suhelda omavahel ja harjutada nii vene kui eesti keelt keelt 50 noort selgeks uue meisterdamise tehnika, mida õpetada kaaslastele koolis, huviringides või sõprade seas.

Milline on tulevik?
Mõlema kooli noored nautisid ajaloo tundmaõppimist sellisel interaktiivsel viisil. Tulevikus tahetakse ka teiste ajajärkude kohta sellist üritus korraldada.

Mida arvavad noored?
Valeria Drozdova, 15aastane, Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium
Õppisin projekti abil töötama võistkonnas. Sain teada uusi sõnu eesti keeles. Mulle meeldis käevõrusid teha, oda visata ning suhelda Viljandi noortega. Õppisin kirvest viskama ja vibu laskma. Tahaksin osaleda sarnastes projektides veel.


Konstantin Dolženkov, 17aastane, Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium
Ma õppisin, kuidas teha käevõru pronksi traaadist. Sain teada, et viikingid elasid omal maal Tallinna lähedal. Meeldis vanaaegne atmosfäär. Tahaksin veel osaleda sarnastes projektides.


Vladimir Rževski, 14aastane, Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium
Sain teada, mis riided on viikingitel. Kahjuks sain vähe eesti keelt praktiseerida. Viikingi küla oli väga kaunis ja reis oli organiseeritud. Mulle väga meeldis minu võistkond. See oli huvitav projekt ning tahan veel osaleda.


Johanna Otsman, Tarvastu gümnaasium
Õppisin, kuidas kasutada kirvest. Projektist osa võtjad olid toredad inimesed ning mulle meeldis, et olime õues. Sain teada et viikingid ei olnud ainult sõjamehed vaid ka kaupmehed ning et nad kasutasid odasid palju. Tahaksin sellistes projektides veel osaleda.


Kristo Maisla, Tarvastu gümnaasium
Õppisin projekti kaudu meeskonnatööd, oda viskamist ja vibu laskmist. Mulle meeldis väga projekti asukoht, töötoad ja seltskond. Õppisin, et viikingid kaitsesid oma vara ise.

Andre Lillepuu, Tarvastu gümnaasium
Õppisin, kuidas lasta vibu. Meeldis seltskond ja tegevused värskes õhus. Õppisin, kus viikingid elasid ning nende relvade kohta. Sooviksin sarnastes projektides veel osaleda.

Üritusest tegi videosid ka Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi õpilane Andrei Rogatšov!


Krismar Rosin, Kohtla-Järve Ahtme Gümnaasiumi huvijuht