понедельник, 23 апреля 2018 г.

Räägime õigesti ja selgelt otse-eetris!


Õigesti ja selge häälega kõnelemine on väga vajalik oskus. Veel raskem on seda teha otse-eetris, nii et terve koolimaja kuulab. Selline on peamine väljakutse Ahtme gümnaasiumi kooliraadio „Kurumbus“ tegijatel.

Selges eesti või vene keeles on raadiot proovinud teha juba üle 15 noore. Mõned on olnud enesekindlamad kui teised. Mõnedele on huvijuht kirjutanud stsenaariumi, mõnede puhul juhendanud, tublimad on stsenaariumi ise kirjutanud. Koostööd on tehtud ka keeleõpetajate nagu näiteks soome keele õpetaja Niina või prantsuse keele õpetaja Nataljaga, mil tähistati soome keele päeva ja prantsuse päeva.


Teemadevalik on väga erinev. Saateid on tehtud lemmikmuusikutest alates Michael Jacksonist ja lõpetades Katy Perry´ga. Tehtud on kaks räpisaadet, milles ühes toimus ka esimene live esinemine. 9B poisid Maksim Vassiljev, Onur Vassiljev ja Nikita Gribovski tutvustasid oma loomingut ja räppisid nii et koolimaja kõlas! Tutvustatud on erinevaid projekte, loetud luuletusi, räägitud spordist ja kooliüritustest. Õpetajatest on intervjueeritud 5 õpetajat.

Peamine eesmärk ringil on ikkagi selge eneseväljendus ja enda presenteerimise oskus. Kui noored lähevad laia maailma, on neil pidevalt vaja õigesti, hästi ja selgelt kõneleda. Pole olemas ka ametit või eluala, kus noor ei peaks tegema esitlust. Muidugi oleks kena kui igast raadiohuvilisest saaks raadiostaar, saatejuht või DJ, aga alati ei lähe nii. Seepärast ootame, et noor võtab kaasa lisaks helitöötlusele ja intervjueerimisoskusele pehmed oskused.


Et tutvuda proffide tööga, plaanib huviring 4. mail sõita külla Sky raadiosse, et tutvuda sealse peatoimetaja tööga. Samuti näidatakse meile helitöötlust ja räägitakse, kuidas häält kasutada. Oleme põnevil!
Seniks aga lülitame sisse enda mikrofonid ja ühendame kõlarid vooluvõrguga. Pange vaim valmis heaks muusikaks ja peagi alustame uut saadet!

Krismar Rosin, Kohtla-Järve Ahtme gümnaasiumi huvijuht